Vajdaság
Oktatással a környezettudatosságért 
Betűméret:             

Környezettudatosság címmel szervezett szakmai fórumot Magyarkanizsán a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. A pedagógusok érdeklődése az esemény iránt nagy volt, ami reményt keltő, hisz környezetünk megóvása mindannyiunk érdeke, a tiszta, egészséges környezet pedig csak az oktatás segítségével érhető el.

A Vajdasági Pedagógiai Intézet döntése alapján a fórumon való részvétel egy pontot ér a pedagógusok számára, ismertette Jerasz Anikó, a központ igazgatója.

- Felbuzdulva a tavalyi évben, augusztusban megszervezett képzésünkből, amely a környezettudatosság témakörben került megszervezésre, úgy döntöttünk, hogy az idén ezt a szakmai fórumot fogjuk elsőként megszervezni. A jelek szerint ez nagyon jó döntésnek bizonyult, hiszen 34 pedagógus jelentkezett, és 34-en fognak részt venni a mai szakmai fórumon, tribünön. Öt községből, hét településről, 13 intézményből érkeztek a pedagógusok, Szabadkáról, Zomborból, Zentáról, Magyarkanizsáról és Törökkanizsáról. Azt gondolom, hogy nagyon-nagyon fontos, hogy már az óvodában, illetve az iskolában felhívjuk a környezettudatosságra a gyermekek figyelmét, és hogy valójában kialakuljon bennük a környezettudatos gondolkodás. Ezt pedig úgy tudjuk elérni, hogyha folyamatosan kapják a gyermekek az információkat, az impulzusokat, hogy hogyan tudjuk a környezetet megvédeni, és hogy mit kell, hogy tegyenek annak érdekében, hogy a környezetünk olyan legyen, amilyent szeretnénk. Ebben a folyamatban, ebben a munkában nagyon nagy szerepük van a pedagógusoknak, mind az óvodapedagógusoknak, mind az osztálytanítóknak, mind pedig a szaktanároknak - mondta Jerasz Anikó.

Gligor Gellért környezetvédelmi szakember volt a fórum egyik előadója, aki szerint globális probléma, hogy egy fogyasztói társadalomban általában túlfogyasztás van, illetve túltermelés, ugyanakkor lineáris a gazdaság, azaz a nyersanyagból, termékekből végül hulladékot kapunk.

- Ezt nagyon nehéz letörni, s óriási kihívásokat jelent számunkra minden új technológiának, hulladékgazdálkodási környezettechnikának a bevezetése. A felhalmozódó hulladék problémát jelent a talajra, a vízre, a földterületeinkre, mezőgazdaságra is kihatással van, és nem utolsó sorban a levegőszennyezettségre. Ilyen szempontból nagyon fontos az, hogy a környezettudatos gondolkodás közös üggyé váljon. Ez elsősorban az oktatás révén valósulhat meg. Tehát azok, akik az oktatásban dolgoznak, nagyon-nagyon fontos szerepet töltenek be ebben a kérdésben. A legkisebb generációktól a felnőttekig minden korosztályt érinthet ez a fajta környezettudatos nevelés, illetve oktatás. A mostani képzésen nemcsak környezetvédelmi tematikával foglalkozó tanároknak szól, hanem minden egyes általános, illetve középiskolás tanárnak tudunk nyújtani újabb információt. Az előadások a jelenlegi helyzetet elemzik, s a fogyasztói társadalmon keresztül eljutunk korunk problematikájáig.

- A világgazdaság arra épül, hogy minél nagyobb legyen a fogyasztás. De hogyan lehet elérni, hogy ugyanakkor a hulladék kevesebb legyen? - kérdeztük a szakembert.

- A megoldás a körforgásos vagy körkörös gazdaság. Fontos, hogy minél hosszabb legyen egy termék életútja. Amikor pedig már más funkcióban sem tudjuk újrahasználni az adott tárgyat, akkor próbáljuk újrahasznosítani. Így kialakulhat egyfajta körkörösség.

- Hány éves kortól lehet a gyerekeket erre oktatni, hogy ne dobják el a szemetet, hanem próbálják szelektíven gyűjteni?

- Amikor Szlovéniában jártam, egy 4 éves kisgyerekre a nagypapája rászólt, hogy a cigarettacsikket a földről fel kell szedni, és ő ezt nagyon szívesen megtette. Tehát a 4-5 éves korosztályt is játékosan már befolyásolhatjuk, hogy a környezettudatosság kezdjen bennük kialakulni, majd a későbbiek folyamán haladnunk kell ebben az irányban, hogy egy olyan felnőttet kapjunk végül az oktatásnak köszönhetően, aki teljes mértékben környezettudatos és igénye van a környezettudatosságra - mondta Gligor Gellért.

Jerasz Anikó beszámolt arról is, hogy az elkövetkezendő időszakban számos továbbképzést szerveznek a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban, de nemcsak pedagógusoknak.

- Az elmúlt évben nagyon-nagyon sikeresnek bizonyultak azok a továbbképzések, amelyek más intézményeket is érintettek, tehát mind egészségházakat, mind kommunális közvállalatokat, mind kulturális intézményeket, tehát az ő számukra is már február elején szervezni fogunk egy továbbképzést, ugyanakkor azok a képzések, amelyek az elmúlt évben megszervezésre kerülő igényfelmérésünkön népszerűnek bizonyultak, azok fognak most is előtérbe kerülni, illetve azok a képzések, amelyek folyamatosan kérdésként megjelennek a pedagógusok részéről, hogy egy-egy képzésünket mikor fogunk újra megszervezni, mikor fogjuk újra megszervezni, és hogy mikor tudnak ők majd azokon részt venni. Tehát igyekszünk valóban színes palettát kínálni a pedagógusoknak, rendelkezésükre bocsátani azokat a képzéseket, amelyeken szívesen vesznek részt, hiszen egyértelmű, hogy azokkal a képzésekkel jönnek el a pedagógusok, amelyekből plusz tudásra szeretnének szert tenni.

Már a február hónap is nagyon-nagyon gazdag lesz a képzések terén Magyarkanizsán, ígéri Jerasz Anikó.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A zentai Művelődéi Házban ma megtartották a Mennyire ismerjük egymást? elnevezésű kvíz első fordulóját. A vetélkedőn az adai Műszaki Középiskola, a Szabadkai Egészségügyi Középiskola, a zentai Egészségügyi Szakközépiskola és az úgyszintén helybeli Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai vettek részt 8...
2024. MÁJUS 13.
[ 18:45 ]
A folyamatban levő és újabb nemzetpolitikai intézkedésekről, a VMSZ gazdaságfejlesztési programjának folytatásáról, az országhatár átjárhatóságának megkönnyítéséről, további vasútfejlesztési beruházásokról egyeztetett a Belgrádba hivatalos látogatásra érkező Szijjártó Péter magyar külgazdasági és...
2024. MÁJUS 13.
[ 18:37 ]
A Vöröskereszt hete alkalmából a szervezet zentai aktivistái az idén is ajándékcsomagokat adományoztak a Zentai Közkórház szülészeti osztályán az ezen a héten napvilágot látó újszülötteknek és az anyáknak. A kis takarót, rugdalózót, neszesszert és kiságyba való kellékeket és más apró ajándékokat tartalmazó...
2024. MÁJUS 13.
[ 15:45 ]
Beolvasás folyamatban